Google

luni, 3 noiembrie 2008

Rezultatele alegerilor parlamentare 2008

Primul lucru, voi oferi celor interesati informatii despre cum se voteaza la uninominal 2008.

Asa cum v-am promis voi incerca sa va ofer detalii despre rezultatele alegerilor parlamentare 2008 care vor avea loc in curand. Unora acest lucru le va parea curios dar daca stai si analizezi mai bine, eventual daca vrei sa astepti confirmarea, o poti face.

Nu te astepta sa vezi procentele exacte ci doar un rezumat a ceea ce se va intampla in mai putin de o luna de zile la noi in tara. Ce se va intampla dupa alegeri va fi alta poveste. Dar sa incepem cu inceputul. Stim cu totii ca s-a hotarat ca de anul acesta sa avem alegeri uninominale.

Dar ce inseamna uninominal si cum se desfasoara cine stie? Ce credeti, stie mai bine "Nea Ion" (un oarecare) ce inseamna uninominal si Tariceanu sa mulga vaca sau invers? Normal ca fiecare isi cunoaste mai bine munca cu care e obisnuit. Si atunci, la alegeri, cine va avea de castigat, "Nea Ion"? Nu prea imi vine sa cred. In primul rand "Nea Ion" nu candideaza ca daca vinde vaca nu-i ajung banii nici pentru fotografii la minut dar pentru afise electorale.

Cu toate acestea, "Nea Ion" stie mai bine care sunt problemele acestei tari pentru simplul fapt ca se loveste zilnic de ele. Si probabil daca l-ai pune sa rezolve aceste probleme babeste, ar face-o mai bine decat "contracandidatul" sau. Ar reusi sa-si imparta pensia (bugetul) la fiecare si i-ar mai ramane si bani pentru "neprevazute".

Dar nu ma intelegeti gresit, eu nu am nimic cu Tariceanu. Doar ca, fiind un simplu roman, cand simt ca ma calca pe nervi, trec in opozitie si iau atitudine. Lucru pe care ar trebui sa-l faca fiecare roman, chiar si cel care l-a ales. Exceptand fireste, cei care au anumite interese financiare comune cu el. Si la fel as spune despre oricare din guvern.

S-a vrut premier, acum din pacate, el este tapul ispasitor pentru tot guvernul si pentru partidul care l-a ales. Un lucru trist pentru mine care, de mic copil am crescut cu numele acestui partid pe buze, mama fiind botezata de cel ce a fost marele Ion I. C. Bratianu. Dar sa trec peste romantism si sa ma intorc la realitatea sumbra.

Nu scriu aceste randuri pentru a va spune ce va castiga Tariceanu la alegerile astea, a avut timp sa castige destul de la Revolutie pana acum, asa incat poate sa plece linistit de la putere desi nu cred ca ar face acest lucru. Am sa va spun insa ca multi ca el sunt avantajati de noua metoda. Ma refer la cei cu bani.

In definitiv asta s-a dorit, sa se aleaga doar oamenii cu bani. Sa ne gandim insa la cei care candideaza dar nu vor prinde un scaun in parlament sau guvern si nici recompensati cu posturi de manager general pe la regiile autonome nu vor fi. Au cheltuit bruma de bani pe care au avut-o in speranta altui castig in viitor. Cum spune romanul, a dat vrabia din mana pe cioara de pe gard.


Cele cateva voturi pe care le-au strans nefiind de ajuns pentru el, au zburat catre altul din partid care a avut un loc mai in fata pe lista. Deci a facut campanie pe banii lui pentru altii. Realitatea este ca liderii de partid aveau nevoie sa faca "afaceri cu banii altora", in cazul de fata, politica.

Politicienii nostrii incearca sa realizeze si ei sistemul de prosteala al maselor, sistem utilizat cu atata eficienta de americani. In cateva cuvinte, oamenii cu functii politice, sprijiniti de cei cu bani sa faca legea. De parca pana acum ar fi fost altfel, doar ca acum se mai oficializeaza lucrurile un pic... In plus, se vor apara mai bine unii pe altii, constienti ca la urmatoarele alegeri, daca nu fac ceea ce trebuie, pierd sponsorizarea atat de necesara unui trai (in)decent.

Tot in felul acesta se spera eliminarea catorva partide mai mici din lupta pentru ciolanul politic. In definitiv asta se poate intampla si din cauza unui prost management al partidului respectiv sau a team-ului care se ocupa cu organizarea alegerilor. Asta ar putea fi chiar cel mai simplu mod de a sabota un partid sa obtina acel prag minim pentru accesul in parlament.

Dar sa revenim la cei care "promit" si la cei care "ofera", adica la politicieni si oamenii cu bani care vor sponsoriza aceste alegeri, pentru ca fiecare candidat trebuie sa isi faca publicitate pe banii sai. Eventual ai altora carora sa le reprezinte interesele.

Deci din noiembrie, adio coruptie, oamenii cu bani care au investit bine in campania electorala vor "decide" din umbra in locul celor pe care i-au ales, intr-un cuvant ai bani, ai putere si se va merge la prosteala pe fata, adica ne asteptam la mai rau decat a fost pana acum.

Prin natura muncii, anul acesta am avut ocazia sa vad cum unii mai descurcareti au facut bani din nimic. Si asta in perioada de toamna cand au inceput pregatirile pentru campanie. Nu mai vorbesc de firme de publicitate care si-au marit incasarile in mod substantial in doar cateva luni.

Pur si simplu a fost o adevarata explozie in unele conturi. Cand se va face imparteala finala si unde vor ajunge banii astia multi, vom afla mai greu. Marire la salariul romanilor nu cred ca vor deveni. Si ne mai vaitam ca nu sunt bani. Ba sunt, foarte multi dar directionati spre campania electorala a unora care vor trebui sa castige pentru simplul fapt ca sunt primii pe lista partidului.

Nu trebuie sa va speriati nici de recesiunea economica comandata de catre mai marii lumii, toate vin si se duc iar noi, "bucurosi le-om duce toate"... inclusiv pe noii alesi in carca, lasandu-i in continuare sa-si creasca salariile cat vor si sa dea noi legi privind noi taxe pentru a-si putea recupera pagubele suferite datorita uninominalului. In rest, toate vor ramane la fel ca pana acum, nici mai bine, nici mai usor...

Niciun comentariu: