Google

joi, 16 septembrie 2010

Reduceri Petrom & OMV

Cu cateva zile in urma am aflat cu stupoare de la Televiziune ca intr-o statie din Bucuresti s-au vandut carburanti cu reduceri substantiale, aproximativ 40%. Am fost curios si m-am interesat cine a putut asa ceva.

Astazi am primit raspunsul clar printr-un newsletter pe care l-am primit pe adresa de mail. Petrom mi-a dat detalii. Luna septembrie OMV si Petrom vinde carburanti prin asa zisa "ora reducerilor" la un numar de 6 statii din capitala.

Interesant este faptul ca reducerile au in vedere numai statii din Bucuresti. Ma intreb cine trebuie de fapt sa beneficieze de aceste reduceri. Oare in tara nu exista clienti care alimenteaza de la OMV si Petrom? Sau cei din tara sunt in afara sferei de interes ale celor doua companii?

O alta intrebare aparuta in mod normal se refera la valoarea castigurilor obtinute de aceste companii din vanzarea de carburanti. Cred ca este destul de mare avand in vedere pretul carburantilor.

O simpla privire aruncata asupra pretului titeiului la bursele internationale unde se fac astfel de tranzactii va poate lamuri. Petrom si OMV fac legea lor in privinta preturilor. Si din cand in cand se vad nevoiti sa scoata ochii cu reduceri de 2,3 sau 4 bani pe litru pentru a inchide gura celor multi, pentru ca dupa numai cateva zile sa revina la cresterea preturilor in mod mai consistent.

Din cate se aude si pe alocuri se si vede, Petrom si OMV sunt in DIVORT. Se face o noua imparteala de bunuri, de patrimoniu. Statii care au fost Petrom au devenit OMV peste noapte. Se pare ca austriecii vor sa isi umple cat mai mult buzunarele si asa pline de pe urma noastra, a celor care platim.

Ma intreb daca nu cumva aceasta "ora reducerilor" nu este facuta pentru a acoperi anumite magarii ale celor doua companii iar reducerile ar putea fi doar masca sub care se regleaza niste conturi golite in avans.

Si totusi nu se mai mira nimeni, nici macar DNA care ar putea fi depasit de dimensiunea intereselor din aceasta zona, astfel incat nu se poate autoseziza probabil de teama de a nu fi dizolvat in cazul in care deranjeaza persoane importante.

Niciun comentariu: