Google

marți, 1 iulie 2008

Judecatoarea beata

Imi cer scuze in mod public pentru titlul articolului "Doamna Judecatoare", doar un pic bauta e mai bine? Urmaresc de jumatate de ora la un post de televiziune inregistrarea cu "necazul" in care a intrat o judecatoare. E drept ca este de alta natura in raport cu colegii ei de la Arad ca sa citez un caz mai proaspat.

Ceea ce este pregnant in comportamentul ei este faptul ca se crede mai presus de legea pe care pana acum trebuia s-o puna in practica. Refuzul de a sufla pentru a se vedea alcoolemia arata de la ce nivel trateaza pe ceilalti. Mai grav, vrea sa vorbeasca cu comandantul politiei si ameninta ca un copil prost crescut ca: "-Va spun lui tata" care, intamplator este tot in bransa.

Ce pot sa spun, este un minunat exemplu de cum respecta legea un om care judeca zilnic o multime de oameni, un om care imparte dreptatea sau ma rog, ar trebui sa o imparta. Oare va mai imparti domnia sa dreptatea si de acum inainte? Ce fel de dreptate va face? In functie de cat va primi de baut de la client?

Imaginile sunt concludente si ma bucur ca sunt vazute de o tara intreaga. O astfel de persoana nu ar avea ce sa caute in justitia romana. Din pacate, in ultima vreme am avut si alte exemple cu astfel de judecatori, ceea ce demonstreaza nivelul justitiei romane, moralitatea celor care impart dreptatea.

Ma ierte cei care nu pot fi acuzati de nimic, care isi fac datoria asa cum trebuie. As vrea sa traiesc macar cu speranta ca exista si astfel de oameni care nu se preteaza la fapte reprobabile si sunt constienti de rolul pe care il au.

Din pacate, ma tem ca daca s-ar lua la verificat dosar cu dosar si sentinta cu sentinta, multe din ele ne-ar lasa cu un gust amar. Este drept ca nu-i poti acuza ca nu cunosc legea sau ca o pun in aplicare conform dorintelor lor in unele cazuri ci poti spune ca e viciu de procedura, o gaselnita juridica care absolva de prostie sau alte fapte reprobabile pe multi din cei care judeca.

Ma intreb cand vor fi trasi la raspundere cei care au un numar nepermis de mare de "vicii de procedura" in sentintele lor, in multe cazuri dosarele avand chiar sentinte definitive... Probabil ca niciodata, in definitiv cine sa-i judece pe ei?

Si aceste situatii se gasesc in Romania anului 2008 cu gramada. Cei care nu au posibilitatea de a plati un avocat, in cele mai multe cazuri, prin cel pus din oficiu, este mai rau "ingropat" decat ajutat iar dreptatea, desi justitia este oarba, se pare ca simte mirosul banilor. Ba mai mult, sunt zone in tara in care stie diferenta dintre lei si euro.

Mergeti pe culoarele tribunalelor in Ardeal sau Banat si veti auzi discutandu-se doar de euro, ca si in Bucuresti unde, se considera ca e mai usor avand in vedere sumele vehiculate in discutii.

Ne mai punem probleme de imagine ca doamna judecatoare? Imaginea justitiei este de mult murdarita si greu de schimbat. Se poate sa fie oameni in justitie nemultumiti de acest articol ca si de faptele colegilor de breasla dar din pacate, acestea sunt doar faptele care apar la iveala in timp ce altele probabil ca sunt ascunse cu grija prin alte gaselnite juridice.

Din pacate nu iese fum fara foc, stim cu totii cum se spune. De multe ori nu sunt probe dar cand apar ca acum ar trebui sa se ia masuri, acesti oameni sa devina exemplu prin pedepsele pe care le primesc. Nu ar trebui sa mai beneficieze de "circumstante atenuante" tocmai prin ceea ce reprezinta ei pentru opinia publica. Poate in acest fel ar ajunge sa fie respectata notiunea de justitie. Poate in acest fel ar triumfa si dreptatea in Romania.

Niciun comentariu: