Google

duminică, 7 decembrie 2008

Al cui va fi ciolanul?

In zilele din urma partidele politice care au castigat procente mari la alegerile parlamentare au inceput discutii mieroase pentru a apuca ciolanul. UDMR pare sa fie dezavantajat, fiind lasat la urma deoarece nu are un procent mare astfel incat poate ramane doar umplutura.

La fel de dezavantajat pare sa fie si PNL, fiind a treia roata la caruta. Slabe sperante ca Tariceanu sa mai fie premier dar poate sa scape inca de a fi cercetat penal, lucru care pe la noi se mai obisnuieste dupa ce pierzi alegerile.

Bataia pare sa se dea intre PD-L si PSD, ei fiind cei care pot hotari capatul ciolanului pe viitorii patru ani. Interesant este faptul ca acum toti vorbesc frumos despre Basescu pe care, in realitate nu-l inghite nimeni. Totul insa se limiteaza la interesul de moment pentru ca nu e cazul sa intre cineva in dizgratia lui acum, cand spera fiecare la mai mult, asa incat si liberalii il pupa in fata.

De fapt, aceste negocieri nu sunt altceva decat discutii si tratative pentru a se hotari care de care parte a ciolanului va tine pe urmatorii patru ani. Deja poporul nu mai este o prioritate pentru ei si dupa ce vor bate palma, veti afla cu stupoare la stiri ca o banca mare a dat faliment peste noapte. Iar maine alta si poimaine alta.

Veti afla ca miliardari de carton au ramas faliti pentru ca averea lor a fost de fapt cladita pe imprumuturi bancare sau ca au investit in imobiliare si acum vand case la preturi de nimic pentru a avea bani de paine pentru maine. Nu mai pun problema ca bancile le-ar putea pune sechestru pe toata averea, este clar ca nu ar putea sa recupereze nici a zecea parte din cat datoreaza ei la aceste banci.

Acum a venit vremea excrocilor si celor care detin lichiditati. De la Anul Nou si pana in vara topul celor 300 va fi dat complet peste cap in timp ce oameni anonimi pana mai ieri, reusesc sa adune averi imense. Interesant va fi faptul ca DNA nu va gasi nici un fel de afacere ilicita, nici un dosar nu va fi intocmit acestora. Eventual o mita mica la un politist prost care a fost prins in flagrant.

Banca Nationala nu va mai putea redresa banci mari si "sigure" care vor trece repede in proprietatea altor banci de afara, la preturi promotionale cum se spune. Nimeni insa nu va vedea nimic ciudat in aceste afaceri. Totul va parea normal pana in vara cand se preconizeaza a fi maximul crizei economice.

Aceasta recesiune economica are rolul de a face trecerea unor bunuri din proprietatea unor romani in mana unor straini fara sa bata la ochi. Vor ramane pe pozitie cei care si-au construit averile pe productie, pe afaceri solide, de cele mai multe ori sponsorizate chiar de catre de cei de afara. Ce a mai ramas de vandut se va vinde si chiar mai mult.

Dupa Anul Nou veti cumpara produse la jumatate din preturile actuale, doar pentru a atrage banii cash de la populatie. De altfel, dupa cum am observat cu totii, bancile au schimbat politica in ceea ce priveste clientii, atragand lichiditatile cu minciuni frumoase cum ar fi marirea dobanzilor si reclame plasate in Media.

Realitatea este ca bancile incearca din nou sa-si insele clientii, inflatia va depasi de cateva ori dobanda oferita de ei, astfel incat, populatia va avea iar de suferit. Urmatorul an va fi hotarator pentru cei mai multi dintre romani. Pentru o parte din ei, care vor fi mai capabili sa insele sau dispun de lichiditati, vor rezista pe piata, vor strange averi considerabile.

Pentru alta parte, care au investitii in cel putin 2-3 domenii dinstincte, vor reusi sa treaca poate peste aceste momente acoperind cu banii din afacerea inca profitabila, afacerea neprofitabila. Vor fi si unii care insa vor inchide fara macar sa isi poata recupera investitia. Greul va fi dus insa tot de populatie.

Acum la alegerea noului guvern, se pune problema cine va scoate castanele din foc, mai concret, cine va accepta sa fie declarat vinovat de acasta stare care urmeaza sa se instaureze si in Romania, cum vor reusi sa convinga masele ca ei nu au nici o vina, toate cu gandul ca peste patru ani vor putea avea soarta mai rea decat a PRM sau PNG pe care i-au eliminat intentionat, ceva de genul PNT-CD.

Din pacate, "Dresorul", singurul care ar fi fost capabil sa-si asume cu tupeu asemenea responsabilitati nu mai poate sa ia parte la impartirea ciolanului deoarece a impartit zece ani de "zgarciul" de pe el. Nu trebuie sa uitam ca alegerea Presedintelui va avea loc la anul tocmai in momentul in care Romania va fi in plina criza.

Un moment foarte rau ales, desi politicienii nostrii nu au fost ei cei care au hotarat. Hotararea a fost luata de Banca Mondiala, FMI, marii bancheri ai lumii, in final cei care conduc lumea din umbra. In momentul de fata insa, se incearca trecerea averilor din tara in posesia unora agreati din diferite tari ale lumii, mari concerne ca Bechtel sau OMV. Ma limitez sa le citez pe acestea pentru ca sunt mai cunoscute romanilor dar lista poate continua. In curand vor intra in "gratiile" populatiei si alte concerne care vor fi interesate subit sa "investeasca" in Romania.

Din pacate, noul guvern care se va forma acum, va avea de indurat o situatie mult mai grava decat cea de dupa Revolutie. Din acest motiv, discutiile care au loc sunt foarte serioase urmand sau mai bine zis sperandu-se la sprijin reciproc in momentele de criza. N-ar fi exclus ca cele trei mari partide sa formeze la un moment dat o coalitie pentru a se scoate unul pe altul din belea.

Sincer, cei care vor avea de condus tara pe viitor au o misiune tare ingrata, chiar daca niciodata nu au fost preocupati de binele natiunii cu adevarat si nici nu o vor face.

Niciun comentariu: