Google

luni, 1 decembrie 2008

Partidele din parlament

Astazi, de Ziua Nationala a Romaniei tin sa urez tuturor romanilor, fie ca sunt aproape de casa, fie ca sunt departe, un calduros "La Multi Ani!". Din pacate, anul acesta, aceasta sarbatoare a fost umbrita de alegerile parlamentare sau cu alte cuvinte, de fuga dupa ciolan.

Si indiferent cat au incercat sa minimalizeze unii dintre cei vizati acest lucru tot s-a simtit. Fiecare investitor (a se citi sponsor) in partidele politice asteapta cu nerabdare sa se incheie jocurile politice, sa stie cum si cat va recupera din investitia facuta.

Cu alte cuvinte, daca alesul sponsorizat a castigat in alegeri pentru ca afacerile lor, de multe ori dubioase, desi pana la proba contrarie cele mai cinstite si respectate, vor continua sa mearga mai departe. Pe 3 noiembrie am scris un articol despre alegeri, un articol care, pana acum s-a adeverit.

Din multimea de partide care au fost in parlament, PSD+PC au luat cam o treime, PD-L a luat cea de-a doua, un aproximatix 20% a obtinut PNL iar UDMR a reusit iar peste 6%.

Curios este faptul ca, adunati la un loc, cu catel si purcel, populatia de origine maghiara este undeva sub acest procent obtinut. Mai mult chiar, in ultimii ani numarul lor s-a redus continuu. Dar ce conteaza asta, UDMR este partidul fara care un guvern roman nu poate exista. Este procentul care mereu a facut jocurile in parlament.

Asa cum prevedeam in articolul scris in urma cu aproximativ o luna, partidele nedorite au fost excluse din parlament. Si aici ma refer la PRM si PNG. Doar PC a fost mai smecher si s-a aliat pentru a intra in parlament. Dar asa cum ne-am obisnuit, ei sunt cei care, atunci cand nu le convine isi schimba pozitia. Restul erau un lest de care doar in felul asta au reusit sa scape. Dar ce urmeaza?

Nimeni din cei mari nu au jumatate absoluta. Fiecare va incerca sa faca o alianta, ceva de fatada asa cum am avut si acum 4 ani si care, ca si atunci nu va functiona. In definitiv interesul acestor politicieni este doar locul in parlament, eventual o functie, un portofoliu care sa le confere ceva putere in plus, sa nu fie trasi la raspundere de faradelegile facute.

Cat despre adevarata opozitie, in actualul parlament nu mai exista. Totul se va rezolva model "alba - neagra". Este ceva cu care deja Guvernul Tariceanu ne-a obisnuit astfel incat nimic nu trebuie sa ne mire. Cat despre UDMR, in aceasta guvernare nu va fi decat un lest, procentul lor nu ajuta nici un partid sa creeze noul guvern astfel incat, este foarte posibil ca ei sa devina actuala si reala opozitie a acestei guvernari.

Dar asa cum ne-au obisnuit, mai da doua trei legi favorabile lor si le inchid gura definitiv. Nu m-ar mira ca si in Bucuresti sa vezi placute bilingve daca asta vor vrea cei din UDMR si vor obtine pentru a le inchide gura.

Ceea ce este mai grav, stabilitatea acestui guvern ar putea avea foarte mult de suferit. Imaginati-va ca unul din partidele la putere se aliaza cu opozitia pentru diferite interese, deja nu ma mai gandesc la legi bune. Este foarte usor intr-o tara balcanica, pentru ca asta suntem in realitate si mai putin europeana, in care toti au interese, un guvern ca asta sa cada.

Astfel stand lucrurile si avand in vedere ca FMI si-a facut jocul o data cu vizita la Bucuresti, Romania a intrat in perioada de recesiune ecnomica. Acum este momentul ca cei bogati sa devina mai bogati iar cei saraci sa devina mai saraci.

Din pacate aud zilnic de o multime de romani care vor sa se intoarca in tara. Probabil ca ar fi cea mai mare greseala a lor. Acolo unde sunt au in marea lor majoritate un cheag cum se spune, pe care, venirea lor aici l-ar spulbera in foarte scurt timp. In plus, din discutiile avute cu prieteni de afara, cei care vor cu adevarat sa munceasca gasesc mereu ceva.

Venirea lor aici, acum cand perioada de recesiune a inceput n-ar face decat ca toata munca lor de ani sa fie in zadar si sa se spulbere foarte repede. Chiar si eu care am o munca buna deocamdata ma gandesc in mod serios sa plec. E drept ca, desi e recesiune eu am oferta de munca si un trai poate cu mult mai decent ca aici.

Aici deja nu mai am ce astepta de la cei care sunt sau vor fi la putere. Doar sa muncesc in speranta de mai bine desi nu se intrevede nimic, sa le dau votul meu, pentru ca ei spuna in continuare: "-Voi ne-ati votat!". Nu, multumesc, de azi sa se voteze singuri, pentru popor si tara nu fac decat legi prin care ne cer taxe. De rest vorbe si iar vorbe.

Se plimba in masini luxoase, traiesc in vile scumpe aparati de SPP si alti "baieti buni" si ne povestesc noua ca nu au averi. Ca ei se straduiesc pentru binele nostru. Cine mai crede asa minciuni? Cati din ei ar putea trai cu salariul mediu pe economie? Sau mai rau, dintr-un ajutor de somaj?

Dragi parlamentari, nu pot decat sa va urez guvernare placuta desi pentru unii dintre voi intrevad o cadere sanatoasa de care aveti cu adevarat nevoie pentru a va trezi la realitate si a vedea ce ati facut pentru acest popor.

Niciun comentariu: