Google

marți, 14 aprilie 2009

Romania vs Moldova

Cu totii stim ca Romania si Moldova au fost candva o singura tara. Motivele pentru care suntem in situatia actuala le cunoastem. Din pacate situatia prezenta a Moldovei ne lasa un gust amar. Poate mai amar decat se merita.

Dar sa incercam sa ne amintim cum traiau romanii din Moldova pe vremea lui Ceausescu. Cu ani in urma, noi mancam gaturile si spinarile de la gaini iar moldovenii se bucurau de pulpe si piepturi. Dupa revolutia din decembrie '89 moldovenii au crezut ca o vor duce in continuare la fel de bine.

Cu aceasta speranta si "ajutati" poate si de altii, au vrut sa ramana un stat independent. Si iata ca sunt asa cum au dorit. Numai ca, din pacate, s-a intamplat inevitabilul. Betia puterii a pus stapanire pe aceasta tara. Noi romanii, am ajuns cei care le vrem raul daca ar fi sa ne luam dupa cei care se cramponeaza de putere.

Mie personal, ca roman, nu mi-ar trebui o tinichea de coada cum e Moldova in prezent. Si cred ca niciunui roman cu cap nu i-ar trebui. Sa nu uitam ca Germania Democrata a tras inapoi economic destul de mult Germania Federala dupa unire. Dupa ce i-a fost luata zona industrializata, Moldova a ramas din ce in ce mai dependenta de "bunavointa" tarilor din fosta Federatie.

Avand in vedere aceasta situatie, nu cred ca Moldova reprezinta un interes major pentru Romania. Si aici ma refer la situatia actuala in care vecinii de peste Prut se afla. Nu vreau sa spun ca noi suntem intr-o situatie de invidiat dar nici interes economic sau politic fata de Moldova nu cred ca exista. Singurul interes al nostru ar putea fi legat de fratia dintre noi dar si aici totul are o limita.

Totusi, pana la a ajunge sa impui viza pentru romanii care si asa nu prea se omoara sa mearga in Moldova, ar trebui sa fie cale lunga.

Niciun comentariu: