Google

joi, 7 februarie 2008

Competentele incompetentilor

La prima vedere poate va parea ciudat acest titlu. Cu toate acestea reflecta realitatea inconjuratoare intr-o Romanie acceptata de mai bine de un an in UE, chiar daca acest lucru a fost facut din interese politice care ar parea ca pe noi, oamenii de rand ne depasesc. Ne-au intins o mana de ajutor iar noi nu suntem in stare sa ne folosim de facilitatile oferite din cauza unor incompetenti. Pai de unde sa mai avem oameni capabili ca pleaca tot mai multi din tara satui de ceea ce se intampla aici.

Chiar si pe vremea comunismului romanii au emigrat. Atunci, ca si acum, aveau motive desi acestea difera de la o forma politica la alta. Inainte de 1989 multi au fugit de teama sau din dorinta de a fi liberi, de a se putea exprima, de a fi apreciati la adevarata valoare. Si cred ca motive am mai putea enumera pentru acea vreme.

Dupa revolutie insa, motivele au inceput sa se schimbe. Sa nu uitam ca pana la 1 ianuarie 2007 romanii au fost limitati in ceea ce priveste circulatia. A existat doar o scurta perioada imediat dupa revolutie in care putea iesi oricine afara. Apoi au aparut restrictii pana in urma cu un an.

Astfel, in ultimii 20 de ani, in strainatate, s-au format grupuri de interese diverse. Un grup bine conturat este cel reprezentat de cei plecati pe vremea comunista si care nici la ora actuala nu accepta pe cei veniti dupa revolutie. In parte au dreptate avand in vedere ca nu toti cei aparuti dupa 89 au venit cu ganduri bune. Ei au obtinut niste drepturi pe motive politice, singurul efort facut de ei fiind acela de a reusi sa paraseasca tara. Din pacate si printre ei sunt multi saraci.

Un alt grup bine conturat este al tinerilor din noua generatie care au invatat si s-au luptat pentru o bursa, un masterat, care au avut curaj si inteligenta si au reusit sa fie adoptati de diverse tari datorita faptului ca au demonstrat ca sunt competenti. Astfel, incetul cu incetul tara a ramas vaduvita de multe minti sclipitoare care sunt in prezent in slujba altor state care stiu sa-i aprecieze si chiar o fac.

Cel mai mare grup insa este reprezentat de cei care muncesc din greu pentru un trai mai bun, satui de a munci degeaba intr-o tara care nu le ofera nici un viitor ci doar minciuni. In ultimul timp Romania se confrunta cu lipsa de personal calificat in tot mai multe domenii. Si aici trebuie sa subliniez ca e vorba de industrie, comert si orice alt domeniu, mai putin politica. Si din acestia multi au reusit sa obtina niste drepturi, sa fie recunoscuti si apreciati.

Ar mai fi un grup, ce e drept mai mic si speram sa dispara incetul cu incetul, al celor care au fost pentru a-si rotunji mai grabnic veniturile prin metode neortodoxe. Unii au reusit dar putini au fost cei care au avut limita, unii mai continua si acum acest lucru si in felul acesta arata direct competenta sau mai bine zis incompetenta conducatorilor nostri politici.

De la ultima pacaleala electorala lucrurile nu s-au schimbat cu nimic. UE spera inca, desi nemeritat, sa vada niste schimbari in bine. Guvernul nu a facut nimic decat sa promita ca va respecta cerintele UE pentru a se bate cu pumnul in piept ca ne-a bagat in Europa. Din pacate tot mai putini oameni de rand cred acest lucru.

In timp ce imbogatitii postrevolutionari muncesc pana la epuizare si pe salarii de nimic pe cei capabili care se mai afla in tara din diferite motive, in politica insa putem vedea tot mai des cum oameni competenti cu gura demonstreaza in functiile pe care le ocupa incompetente crase.

In Romania de azi, directorul unei institutii nu trebuie sa fie cel mai competent ci doar un sustinator fervent al partidului care a reusit sa acapareze puterea prin promisiuni electorale. Astfel ca daca se schimba culoarea politica a unui guvern, se schimba si directorii institutiilor supravegheate, monitorizate si comandate de guvern sau ministerele respective. In felul acesta la fiecare schimbare de guvern directori de institutii sunt trasi la raspundere dupa ce, atata timp cat au fost in functii au executat ordinele venite pe latura politica.

Politia are un ministru (conducator) numit tot pe criterii politice si implicit trebuie sa reprezinte interesele celor la putere, sa-i apere intr-un cuvant. Cu cei mici din politie insa este cel mai simplu avand in vedere ca umbla multe vorbe prin popor despre calitatile lor intelectuale. Aici nu mai pot nici macar sa vorbesc despre competente.

Justitia, ca tot vorbim de separarea puterilor intr-un stat democrat, da, justitia face dreptate de cele mai multe ori dupa ureche, ca tot e oarba, doar trebuie sa traiasca si ea din ceva. Din pacate de cele mai multe ori ne da senzatia ca pleaca urechea unde se aude ceva fosnet... Si cum cei care au ce fosni sustin guvernul pentru ca au nevoie de legi care sa-i protejeze, incompetenta celor numiti in functii ca fiind competenti este tot mai vizibila. Dar parca asta mai conteaza cand legea este in mana ta...

Si desi prezumtia de nevinovatie nu prea a fost luata in seama pana acum in Romania, tot mai multi oameni de rand incep sa o acorde politicienilor romani in ceea ce priveste calitatile si competenta cu care se lauda, spunand ca si Inalt Preasfintia Sa nu stiu care (ca nu vreau sa dau nume): "Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac".

Si uite asa multi romani competenti sta departe de tara cu dorul in suflet pentru cei dragi ramasi acasa, pentru plaiurile natale pe care s-au format, satui de minciuni, de un trai indecent, urand din tot sufletul minciunile politice, legile facute si schimbate dupa culoarea politica, ordonantele de urgenta si matrapazlacurile politico-economice despre care se tot vorbeste pe la colturi in timp ce, politicienii isi declara averile in mod partial, uitand ce au trecut pe numele soacrelor, a matusilor si a altor acoliti, doar pentru a iesi basma curata si a mai capata inca un mandat ca sa mai poata roade un os si a-si sustine pe cei cu care au interese comune.

Acum mai mult ca oricand apare acest interes avand in vedere ca cineva tot trebuie sa beneficieze de banii pentru investitii veniti de la UE. Si sa nu uitam ca se apropie alegerile electorale. Din pacate pentru noi, ultimii ani de la alegeri au trecut fara sa vedem conlucrare, interes in binele tarii sau al oamenilor simpli, fara sa atragem pe cei capabili plecati peste hotare. Intr-un cuvant, nimic pentru tara. Si probabil ca multe conturi ale unor incompetenti cu functii se ingroasa peste hotare in continuare, ca de altfel si in tara.

In acelasi timp bancile trec oameni saraci ca rau platnici pentru 1, 2, 3 sau 5 lei si asta din greselile lucratorilor lor de cele mai multe ori, dar nu verifica pe cei carora le intra sume imense in conturi. Doar nu vor sa piarda astfel de clienti. Sa mai spuna cineva ca nu Romania este tara tuturor posibilitatilor. Asta daca ai si un pic de spate cum se spune. Daca nu, continua mai bine sa traiesti peste hotare, nu-i incurca pe "intreprinzatori", fie ei economici sau politici ca urgent te alegi cu un dosar penal instrumentat dupa ureche de-ti piere cheful sa mai dai prin Romania.

Niciun comentariu: