Google

miercuri, 16 ianuarie 2008

Justitie second hand

De o lunga perioada de timp justitia romana si-a pierdut capul. La altii este doar oarba, insa in Romania a ramas si fara cap. Efectele sunt vizibile zilnic pe mai toate programele de televiziune. Politia judeca mai mult cu bulanul, avocatii isi da aere de mahala, procurorii acuza pe cine le pica in mana, judecatorii sufera de miopie si probabil vad mai bine tasul balantei in care se pun banii iar guvernantii fac legea. O lege a lor in care, daca nu esti cu ei, esti impotriva.

Citez din stirile aparute pe alt site : "In opinia Noricai Nicolai, ministerul de Justitie avea nevoie urgenta de un interimar, solutia Melescanu, fiind privita ca optima pentru rezolvarea problemelor care deja au aparut in sistem. De asemenea, aceasta solutie este binevenita si pentru ca Romania sa nu se se afle intr-o situatie "dezonoranta" la reuniunea ministrilor de justitie din toate statele membre ale UE, reuniune ce va avea loc saptamana viitoare." incheiat citatul. Ma intreb cum au tupeul sa mai spuna ca sunt probleme in sistem cand in realitate e dezastru.

Concluzia e clara: In ceea ce priveste UE, trebuie sa aparem ca o tara normala pentru a fi lasati in pace pentru continuarea matrapazlacurilor insa, realitatea este departe. Iar numirea Domnului Melescanu ca interimar apare ca o solutie second hand de vreme ce un om din justitie nu a putut fi numit.

In opinia mea, o singura solutie ar mai fi viabila pentru eradicarea coruptiei si pentru o justitie echitabila in Romania. Si asta ar presupune invierea lui Vlad Tepes si a lui ALexandru Lapusneanu pe care sa-i numim unul in functia de ministru al justitiei iar cel de-al doilea, secretar de stat in acelasi minister (sau la DNA) ca sa aiba cine se ocupa si de "boieri". Dar pana se va apuca cineva sa cloneze pe cei doi, ramanem cu ceea ce avem.

Din pacate, Domnul Melescanu este in momentul de fata oaia numita de "pastor" sa faca fotografii cu "lupul" (UE) pentru a da bine la imaginea tarii insa ma intreb de unde vor gasi un om in justitie care sa nu fie corupt si pe deasupra si capabil pentru a deveni ministru de justitie? Prea multe vrem si noi... E posibil ca interimatul Domnului Melescanu sa se prelungeasca pana la noile alegeri care vor mai pacali inca o data populatia, indiferent care vor fi castigatorii.

Oricum ar fi, singura speranta de viitor a romanilor in ceea ce priveste noile alegeri ar fi aceea de a numi si presedintele si guvernul din aceeasi tabara (partid), chiar daca asta nu ar afecta in bine nivelul de trai ci doar ar reduce la nivel inalt, scandalul pe ciolan. In felul acesta, pentru urmatorul mandat ar mai ramane motiunea de cenzura anuala care a fost si a ramas un praf in ochii poporului care si-a exprimat votul in functie de sponsorizarile (zahar si ulei) oferite la alegeri.

Si pana la terminarea mandatului care se intrevede a fi obtinut anul acesta in alegeri, oamenilor de rand nu le ramane decat sa spere, sa stea si sa astepte cu sufletul la gura integrarea atat de mult visata, vremea in care vor putea trai la fel ca cei din alte state civilizate ale UE. Lucru pe care, eu personal nu cred sa il vad in urmatorii 20 de ani in Romania desi sunt optimist din fire.

Niciun comentariu: