Google

miercuri, 30 ianuarie 2008

Fara Spaga

Urmaresc emisiunile TV si constat cu parere de rau ca banii UE probabil, care ar trebui folositi in scopuri mai bune, se duc pe apa sambetei cum se spune pe la noi. Cu totii am descoperit spoturile publicitare in care ideea de baza ar fi de a nu mai da spaga.

Si uite asa, stau si ma intreb ce spaga si-a tras cel care a venit cu ideea acestor spoturi. Pentru ca pur si simplu, nu-mi imaginez ca la ore de maxima audienta sa apara spoturi gratuite la TV indiferent ce scop ar avea ele si de cine ar fi solicitate. Sa invete sau convinga pe romani "sa ce?" Sa nu mai faca lucrurile pe care chiar politica actuala le promoveaza tacit? Daca ar exista legi bune, poate ca lucrurile s-ar mai schimba in timp dar asa nu vad cum.

Parerea mea este ca toate aceste mesaje in care apar "oameni simpli" despre care sa nu spun ca sunt usor de manipulat, sunt o noua solutie de a "suge" bani, acoperita de masca unei campanii anticoruptie menita sa inchida gura Europei si a celor care cred in asa ceva. Dar in Romania actuala, in care, justitie nu exista decat cu numele, balcanismul este mai prezent ca oriunde.

Ma uitam zilele trecute la o batrana care spunea ca n-a avut bani sa dea la doctor si nu a fost operata. O intrebare imi vine in minte, acum, dupa ce a filmat acest spot publicitar, are bani sa dea la doctor? Sau beneficiind de imaginea creata de acest spot va avea tupeul sa mearga la doctor si sa-i ceara bani ca i-a facut favorul sa il viziteze, bolnava fiind?

Si doctorul ala cu ce sa traiasca dupa ce a invatat 20 de ani? Cu un salariu de mizerie, lipsit de multe ori de cele mai elementare bunuri? El nu stie sa faca altceva si nici nu are timp. Cum sa mai existe respect pentru Hipocrat? Cum sa mai existe respect pentru oameni cand se gandeste ce va manca maine daca salariul nu i-a ajuns sa plateasca facturile?

De ce nu se cauta spaga pe la Garda Financiara unde, reprezentantii veniti in control iti spun fara jena ca au indicatii sa nu plece pana nu te amendeaza, dar amenda ar putea fi mai mica daca primesc si ei ceva.

Acelasi lucru se intampla si pe la Primarii, Prefecturi si peste tot pe unde te duci sa obtii o adeverinta, inclusiv la Circa Financiara. Vrei adeverinta acum, platesti taxa de urgenta, nu platesti, o iei peste o saptamana, aceeasi hartie scoasa la imprimanta si care deja se afla in baza de date. Nu v-ati lovit niciodata de aceste aspecte?

Ai un proces? Esti mancat. Ai cautat un avocat "bun"? Adica te-ai interesat daca merge pe "mana" cu completul? Ai platit baroul? Ai dat spaga avocatului? L-ai intrebat cat trebuie pentru judecator si procuror? Esti sigur ca partea adversa nu da mai mult? Astea sunt doar cateva intrebari de start.

Faci export? Pai nu primesti TVA-ul inapoi pana nu esti controlat la sange si slabe sperante sa scapi fara o amenda care sa incerce cu valoarea ei sa te "convinga" sa nu mai faci export. Doar daca esti "mare" iti mai poti permite sa mergi mai departe. Sa nu mai vorbim de faptul ca iti primesti banii inapoi cand vor "ei".

Care ei?

Guvernul.

Si uite in felul acesta indraznim sa ne gandim ca ne-am integrat in Europa. Si tot asa vor ramane lucrurile multi ani de acum inainte. Vin alegerile, lumea scarbita de cei prezenti vor vota pe altii care mai saraci fiind vor proceda la fel pana se vor satura. Si pur si simplu, vor prospera in continuare cei "mari", cei care ocupa functii sa le permita sa isi adune de o vilisoara, de o masina si altele...

Am dat numai cateva exemple dar as fi putut da mult mai multe. Si le stim cu totii si pe cele care nu le-am mentionat. Ne lovim zilnic de ele. Si asa va ramane atata timp cat, sa minti (a se citi: sa fii politician) este cel mai profitabil in Romania. Si nici justitie nu va exista decat pentru a fi unealta celor care ne conduc.

In concluzie, pentru a eradica definitiv coruptia trageti in continuare pe doctori ca doar ei sunt vinovati. Si voi, ceilalti, nu mai dati spaga. Dar aveti grija sa mergeti in continuare cu daruri in sacosa cand vreti sa obtineti ceva si un lucru foarte inportant. Sa deschideti usa cu capul pentru a fi bagati in seama. Altfel, nici o sansa.

Si grija mare: FARA SPAGA!!!

Niciun comentariu: