Google

sâmbătă, 22 decembrie 2007

Romania, 18 ani de la "Revolutie"

Am putea spune ca democratia noastra a devenit majora. Si este adevarat, s-au implinit 18 ani de la ceea ce, o clica de indivizi aflati pe aproape de televiziune si care au preluat controlul intereselor lor si ale altora, au numit revolutie. Eu as spune mai degraba o schimbare de guvern intr-o forma mai dura menita sa impresioneze si sa distruga. Pentru ca in definitiv asta s-a intamplat. Se pare ca nimanui nu i-a pasat de oamenii care au murit in afara de cei apropiati lor.

Cu totii ne-am dorit schimbare dar oamenii de rand nu au vrut sa fie pierderi de vieti omenesti. Si pentru cei care au murit, guvernantii si politicienii cu care ne-am pricopsit in toti acesti ani nu au facut nimic pentru aflarea adevarului. Probabil ca vor mai trece multi ani pana cand, ultimii din aceasta generatie care au fost implicati si care cunosc adevarul, inainte de trecerea lor in nefiinta, vor scorni alte povesti despre intamplarile din decembrie 1989, menite si ele in mod sigur sa le dea credit celor inca in viata si poate si ceva foloase materiale. Pentru simplul fapt ca asa este creat omul.

Oricum ar fi, acum nu ne ramane decat sa ne bucuram cei care putem de aceasta democratie care si asa este prost crescuta, dovada fiind situatia in care se afla Romania. In toti acesti ani, cel mai tare a inflorit coruptia si asta in toate domeniile. Sunt sigur ca intre cei care au reusit sa realizeze ceva sunt si oameni de afaceri care au plecat la drum cu ganduri si idei bune dar din pacate acestia par a fi foarte putini. Si dintre ei multi si-au pierdut pe parcurs increderea ca ar putea crea ceva fara sa plateasca mita. Multi investitori straini au fugit dupa ce au vazut cu ce se pot confrunta.

In fiecare luna se schimba ceva in legile noastre, trebuie sa mai depui o declaratie, sa o modifici pe cea care o aveai, sa mai intocmesti un act aditional sa ai voie sa mergi pe strada sau te miri ce. Astazi dam voie sa se vanda si foloseasca un produs cum ar fi antiradarul pentru ca cineva vrea sa faca bani importand si vanzand, iar maine vrem sa-l interzicem ca si-au facut baietii plinul. De ce sa facem autostrazi sa se poata circula ca in Germania spre exemplu? Facem ca in Romania, fara garduri, supraveghere, toalete sau statii de benzina. Sa-si ia romanul si canistra in masina cand pleaca de acasa. Si exemple ar fi multe. Doar daca ne gandim cat dureaza sa faci o firma in Romania si cat in Uniunea Europeana ne vom da seama ca ne mai trebuiesc 50 de ani de democratie. Pai daca simplificam totul, spaga de unde iese si cum se mai pot imbogati cei care alearga dupa ciolan?

In concluzie, la 18 ani dupa revolutie suntem departe de situatia in care ar trebui sau ne dorim sa fim, sa avem un trai decent. Politicienii, in marea lor majoritate, indiferent de ce parte sunt, dreapta sau stanga, nu par interesati sa faca ceva pentru tara. Ce conteaza care e dreapta sau stanga pentru cel care vrea sa adune cu ambele maini. Poti spune ca politicianul roman e unisex din punctul asta de vedere. Si cu toate astea, eu, care scriu aceste randuri, nu pot sa nu imi amintesc de cei care, au murit cu speranta in mai bine si care pana acum au fost inselati in credinta lor.

Un gand pios pentru cei care acum 18 ani s-au sacrificat pentru tara iar pentru toti ceilalti

Sarbatori Fericite!

La Multi Ani!

Niciun comentariu: