Google

sâmbătă, 1 decembrie 2007

Ziua Nationala a Romaniei

Pentru fiecare cetatean ziua nationala a tarii trebuie sa fie un moment de mandrie. O zi de aducere aminte pentru inaintasii care au murit chiar, pentru ca noi sa ne bucuram de aceste frumoase si bogate meleaguri, de o tara pe care o avem mostenire si pe care ar trebui s-o pastram. Din pacate la noi ziua nationala si-a pierdut cu totul semnificatia. Si este normal atunci cand dupa ce generatii de oameni care s-au sacrificat pentru acest petic de pamant asa frumos descris de Eminescu, Hogas si atat de multi altii, guvernantii nostri de dupa revolutie nu au stiut decat sa distruga una dupa alta toate realizarile si uneori si imaginea celor care au luptat intr-un fel sau altul cu gandul la mai bine.
Cum sa te mai bucuri de o astfel de zi cand iti vine in minte imaginea unui batran care a muncit o viata si are o pensie care nu ajunge de medicamente, mancare sau incalzire sau ai o asistenta medicala egala cu a tarilor din lumea a treia. Zilnic intalnesti batrani care ar trebui sa se bucure de pensia pentru care au muncit o viata cersind in timp ce tu care muncesti te gandesti cu groaza la ziua in care vin facturile la gaze, lumina sau apa. Multi batrani nu mai au de mult un telefon fix pentru ca nu-si mai permit. Pe langa multe altele si asta la sfarsitul anului 2007.
Te uiti zilnic la tinerii care ajunsi in facultate incep sa se gandeasca deja in ce tara sa plece sa isi practice meseria. Din ce in ce mai multi nici nu mai asteapta sa isi termine studiile si pleaca dupa un trai mai bun pe care il gasesc in strainatate. Am observat insa, ca multi din ei, dupa ce isi asigura cu forte proprii un trai decent se gandesc si la o facultate, de multe ori pe meleaguri straine. Si te intrebi de ce?
Raspunsul e din ce in ce mai clar si spus cu voce tare. Nimanui in aceasta tara nu le pasa de ei si ei simt acest lucru. De aceea pleaca. In 1994 Iliescu a mers in Grecia si a cerut guvernului de acolo sa nu mai acorde drept de munca si sedere romanilor ca au ce munci acasa. Acum Basescu vrea sa-i aduca pe tineri acasa. Si guvernul incearca prin diverse metode sa convinga lumea sa se intoarca in tara, inclusiv cu ajutorul guvernului italian.
Pentru ce sa vina inapoi? Va spun tot eu. Marii patroni nu mai au pe cine sa munceasca pe degeaba. Si cine sunt marii patroni? In majoritate cei care de-a lungul timpului au avut functii inalte in guvernele postrevolutionare, care au o matusa Tamara sau un unchi imbogatit peste noapte. Oameni care prin functiile sau relatiile de care dispun fac legea in aceasta tara. Primari, prefecti, avocati si procurori, politisti si guvernanti. Si sa te fereasca Dumnezeu sa calci pe unul din gasca pe picior incercand sa ajungi si tu, un ilustru necunoscut, sa incerci sa faci ceva care sa iti aduca profit. Acest lucru este permis doar unora. Imediat se fabrica un dosar in care arata ca ai incalcat legea sau ordonanta de urgenta si ai terminat cu viitorul. Nici probe nu sunt necesare. Te uita in puscarie pana nu mai ai curajul sa te plangi de nedreptate si te recunosti vinovat. Iar daca opozitia incearca sa iti faca rau tie care esti o persoana importanta intr-o anumita societate nu trebuie sa iti faci griji, totul se amana pana vine iar partidul la putere sau nu se gasesc probe suficiente.
Asta e Romania de azi. Oamenii capabili au plecat sa isi castige o paine alba si cinstita peste hotare. Au ramas din pacate in tara palavragii care se ocupa de o foarte veche meserie, politica. Si daca stiu si daca nu stiu, ei se cred atotstiutori si ca sa isi acopere incompetenta da ordonante de urgenta, legi care schimba legi date in mandatul anterior doar ca au fost emise de opozitie sau ca sa arate Uniunii Europene ca ei sunt cei care lupta impotriva coruptiei. Din pacate nici un alt guvern democrat nu a fost vazut luptand impotriva coruptiei cu zahar, ulei sau carnati.
Buna gestionare a unei tari se face colectiv Domnilor prin straduintele comune ale unui guvern si ale partidelor aflate in opozitie si nu prin mintirea maselor care voteaza, nu prin mituirea cu zahar, ulei sau paine. Tocmai aceste daruri oferite la alegeri demonstreaza incapacitatea conducatorilor si nivelul de trai pe care multimea inca existenta in Romania o suporta datorita celor pe care i-a votat cu incredere si speranta.
Cum sa te mai bucuri in aceste conditii de ziua nationala cand nu ti-ai vazut casa de cativa ani pentru ca esti nevoit sa muncesti prin straini sa ai o casa si un trai linistit? Cum sa mai fi mandru de tara ta cand guvernantii nu se preocupa decat de salariile si veniturile lor si ale celor apropiati? Taxele si impozitele imense si fara rost uneori cresc preturile si ingreuneaza dezvoltarea, cresterea salariilor si implicit duc la scarbirea celor care muncesc inca pe nimic.
Mereu mi-am pus intrebarea, de ce un kilogram de carne costa mai mult in tara decat in strainatate in timp ce amaratul care ingrijeste animalul abia ia peste o suta de euro aici iar cel care face aceasi munca afara ia de peste zece ori mai mult. Oare mananca porcul nostru de zece ori mai mult sau mai mananca si altii din el prin diverse metode? Eu personal tind sa cred ca ultima posibilitate este cea valabila.
La un an de la intrarea in Uniunea Europeana, tot mai multi romani se vaita de nivelul de trai in loc sa se bucure de aceasta zi care ar trebui sa fie mareata. Cu exceptia faptului ca s-au deschis granitele si tot mai multi au reusit sa plece la mai bine, nu se intrevede nici o schimbare in bine in traiul celor multi, nici chiar in politica nu merge mai bine, certurile s-au ascutit si asa cum e si firesc cei care sufera mai mult sunt cei care le-au dat votul. Asa se face ca celebrele vorbe "Sa traiti bine" au ramas pentru cei care traiesc in aceasta minunata tara simple vise care nu mai par sa devina realitate. Cel putin pana la noile alegeri nici o sansa.
Ziua Nationala a Romaniei a fost in Bucuresti o parada militara, un brad, cel mai inalt brad din Europa si multe lumini pentru a arata lumii ca se sarbatoreste. E drept, au uitat sa spuna ca toate sunt facute pe banii contribuabililor sau poate ai U.E. care incearca in zadar sa ne sprijine. Cam asta a reprezentat pentru cei mai multi.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Romanii din Basarabia au sarbatorit in felul urmator :

U n I r E !!!

a fo' fine...hora dupa hora....90% tineri....si restu' batranei...

faza care m'a impresiona' cel mai mul' a fo' .... bunicutsa cufundata'n lacrimi in timpu' intonarii imnului....(vezi poza)

trebuie mentionat faptu' ca un grup de studenti de la utm si usm au facu' o donatie la o casa d copii...dunno care...frumos gestu'...

m'a surprins placut simplitatea primarului...servind cate ceva in andy's pizza de alaturi...

*mai multe poze... vezi aici : flickr.com/photos/adrianuzzu