Google

luni, 19 noiembrie 2007

Ungaria

Tara vecina cu noi si buni prieteni cu cei care isi lasa banii acolo cumparand mancare si nimicuri ieftine, are un numar destul de redus de romani in majoritate stabiliti de ani de zile, de pe vremea Imperiului Austro-Ungar.

Din pacate pentru noi este calea de tranzit catre vestul Europei. Si nu avem de ales, trebuie sa o tranzitam. Se incearca din cate am observat pastrarea unor relatii de prietenie.

Dar ei stiu mult mai bine decat ai nostrii sa-si vada interesul. Au investit in Transilvania si continua sa investeasca. Dar stiu doar sa ia, nu sa si dea. Nu ne vad cu ochi buni in special pe cei care nu le vorbim limba.

In toate ocaziile au demonstrat si demonstreaza un nationalism dus pana la extrem in timp ce noi, romanii suntem mult mai impaciuitori. Cand aud de romani, nu stiu altceva decat sa ne faca tigani si sa ne caute nod in papura.

Nu o data i-am intalnit pe politistii lor imediat dupa vama oprind masini si dand amenzi sau cautand nod in papura cum se spune pe la noi, doar sa primeasca cei 5 sau 10 euro de la fiecare. La capitolul asta se multumesc cu mai putin ca ai nostrii.

In schimb in interiorul tarii amenzile pe care le da fara rost sunt mult mai substantiale. Si este de ajuns sa vada numar romanesc de multe ori pentru a gasi un motiv sa ia bani. Despre comportament, ce sa spun, de la Atilla si pana acum, nimic nou in ceea ce-i priveste.

Personal, fata de ei mai am si alte nemultumiri pe care le pot sustine cu argumente si probe dar cele expuse sunt lucruri de care se vaita toti. Si stiu ca nici romanii care traiesc acolo nu sunt mai fericiti.

Dar am convingerea ca Transilvania pe care o vor ei, va fi a lor cand vor fi iar condusi de Attila, cei care i-a adus in coasta noastra pe vremea cand erau niste migratori.

Niciun comentariu: